İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından, İlimizde balık tüketimini arttırmak amacıyla, İl Milli Eğitim Müdürlüğünün belirlediği 20 ilkokulda yaklaşık 4000 öğrenciye balık tüketiminin sağlık açısından faydalarını anlatan eylem planı hazırlandı.
Bu kapsamda, Salim Hazardağlı İlkokulunda başlayan etkinliğe, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Turan KARAHAN, Okul Müdürü Sayim ASLAN, Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Hacı Paşa TUĞYAN ve Dr. Şule AKSOY katıldı.
İl Müdürü Turan KARAHAN öğrencilere yönelik yaptığı konuşmada; "İstikbalimiz olan çocuklarımızın dolayısı ile geleceğimizin sağlıklı yetişmesine önem veriyoruz. Beslenme alışkanlıklarının küçük yaşlardan itibaren şekillendiğini düşünürsek, özellikle yetersiz ve dengesiz beslenmeden kaynaklanan birçok sağlık sorunun önüne geçilmesinde balık tüketiminin arttırılmasına yönelik uygulanacak bu eylem planı siz çocuklar için önemli olacaktır.
Alabalık Üretiminde 81 İl İçinde Birinci Sıradayız…
Türkiye üç tarafı denizler ile çevrili ve iç gölleri ile birlikte su zengini bir ülke. Balığın insan beslenmesinde önemli bir yeri olmasına rağmen, maalesef ülkemiz balık tüketimi açısından dünyanın birçok ülkesinden geri durumda. Örneğin Japonya da bir kişinin yıllık balık tüketimi 80 kg iken bu oran Avrupa ülkelerinde 25 kg'dır. Türkiye de ise maalesef 5 kg.
Elazığ İli iç sularda yıllık ortalama 17 bin kg alabalık üretimi ile 81 il içerisinde birinci sırada. Elazığ ilinde bir kişinin yıllık balık tüketimi ise 3 kg. Bu proje ile doğru beslenme alışkanlığı edinmenizi sağlamak ve düşük olan balık tüketimini arttırmak amacındayız. İl Müdürü KARAHAN eylem planın finali ile birlikte Balık Sağlıktır temalı bir resim yarışması yapılacağını, dereceye giren öğrencilere Keban İlçesinde yapılması planlanan etkinlik ile sürpriz hediyeler verileceğini söyledi.
Program, Su Ürünleri Mühendisi Dr. Şule AKSOYUN sunumu, öğrencilere balık sağlıktır temalı şapkaların hediye edilmesi ile son buldu.