İl Müdürümüz Turan KARAHAN , Bitki Sağlığı Şube Müdürü Yılmaz ATAŞ ve kontrolle yetkili teknik personeller tarafından İlimizde faaliyet gösteren Fidan Üretim ve Satış yerlerinde kontrol ve denetimler yapıldı.
İl Müdürü KARAHAN; Fidan, fide ve tohum üretimi, satış ve kontrollerinin 5553 Sayılı Tohumculuk Kanunu ve 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu ve bu kanunlara bağlı yönetmelik ve talimat hükümleri çerçevesinde yapıldığını ve bu kanunlar doğrultusunda; 12 Ocak 2011 tarih ve 27813 sayılı resmi gazetede"Bitki Pasaportu Sistemi ve operatörlerin Kayıt Altına Alınması" yönetmeliğininde yayımlanarak yürürlüğe girdiğini , bu yönetmeliğin amacının da zararlı organizma taşıyıcısı olabilecek bitki, bitkisel ürün ve diğer maddeler ile bunları üreten, ithalatını ve ticaretini yapan ve depolayanları kayıt altına almak, bu materyallerin hareketlerini izlemek, herhangi bir zararlı organizmaya rastlanması durumunda kaynağı bulunarak gerekli tedbirleri almak olduğunu belirterek, "Bitki Pasaportu Sistemi ve Operatörlerin Kayıt Altına Alınması" ve kontrolü ile ilgili faaliyetlerin ülke genelinde Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünün kontrolünde Zirai Karantina Müdürlükleri ile İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri tarafından yürütüldüğünü, bu kapsamda İlimizde 12 adet Fidan Operatörünün mevcut olduğunu, bunlardan 5 tanesinin Fidan Üretimi, 7 tanesinin ise Fidan Satışı yaptığını açıkladı.
Yetki alınmadan üretilen pasaportsuz fidanların satışı ile hastalık ve zararlılarla bulaşık fidanların satışını engellemek, ilgili kanun ve yönetmelik hükümlerine göre İl Müdürlüğümüz Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğümüz teknik personellerince üretim ve üretim materyallerinin nihai tüketiciye ulaştığı fidan satış yerlerinin düzenli olarak kontrol edilip denetlenmekte olduğunu, olası hastalık ve zararlıların İlimize girişini engellemek ve gerekli tedbirleri almak ve aldırmak üzere kontrol ve denetlemelerimiz devam edeceğini, Üreticilerimizin'de fidan alırken iyi bir fidanda bulunması gereken özelliklerin de şu şekilde olduğunu açıklayarak;
1-Kökleri açıkta kalmış, özellikle kazık köklülerde yaralanma olmamasına dikkat edilmeli.
2-Gözleri uyanmaya başlamış fidanlar tercih edilmemeli.
3-Fidanların saçak kökleri iyi gelişmiş olmalı.
4-Çok ince olan yada çok kalın olan fidanlar toprakta zor tutunacağından tercih edilmemeli.
5-Fidanların aşı yerine bakılmalı, fidanların anaçla kaleminin kaynaştığı yer görülmeli.
6-fidanların kök ve gövdelerinde herhangi bir hastalık ve zararlı organizmanın olmaması.
7-Fidanların üzerinde bitki pasaportunun olmasına bakılması ve bitki pasaportu olamayan fidanların alınmaması.
Üreticilerimizi de mutlaka ruhsatlı güvenilir kişi ve kuruluşlardan fidan almaları konusunda uyararak; sağlıklı, bol kazançlı ve hayırlı yıllar temennisinde bulundu.